Au fost făcuți primii pași pentru crearea „Coaliției pentru Aer Curat”

Download PDF

În cursul lunii februarie 2019, la Iași, Timișoara, Brașov și București au avut loc mai multe întâlniri de lucru cu ONG-uri din toată țara, care activează în domeniul sănătății și protecției mediului, ca un prim pas în direcția creării unei coaliții a ONG-urilor în domeniul calității aerului – Coaliția pentru Aer Curat.

Evenimentul a fost organizat de Breasla Constructorilor Ieseni în parteneriat cu „ Asociația Creștem România Împreună (Brasov), Asociatia Grupul de Initiativa in promovarea Opiniei Publice – GIPRO (Timisoara), Asociatia Eco-Natura Comunitatiii Baicoi ( Bucuresti) si Organizația Huțul-Eko Brodina (Suceava), cele 5 organizații neguvernamentale partenere în proiectul „Politici publice alternative în domeniul calității aerului”.

Scopul întâlnirilor a fost de a cunoște activitatea ONG-urilor care au în Statut prevăzute activități în domeniul protecței mediului și sănătății populației și de a face cunoscut demersul partenerilor din proiect de a elabora o politică publică alternativă în domeniul calității aerului și crearea unei coaliții orientate spre advocacy.

La întâlnire au participat în jur de 80 de ONG-uri din toată țara, având preocupări în diverse arii de activitate: protecţia mediului, promovarea atitudinii de respect faţă de natură, susţinerea unor programe moderne de educaţie ecologică, în vederea asigurării unei dezvoltări durabile, sănătatea copiilor și abordarea unui stil de viață sănătos.

Crearea acestei coaliții este parte din demersul nostru prin care încercăm formăm specialiști în derularea de campanii de advocacy, pentru ca la finalul întregului proiect să formulăm o politică publică alternativă în domeniul calității aerului”, a declarat Mioara Gociu, președintele Asociației Breasla Constructorilor Ieșeni.

Suntem deja în cea de-a doua etapă a proiectului, în care dorim să creăm această coaliție a ONG-urilor din domeniul sănătății și protecției mediului. Un astfel de organism ne va asigura o mai bună reprezentativitate, astfel încât să convingem că trebuie să elaborăm o politică publică alternativă în domeniul calității aerului”, a declarat Mihai Mihu, președintele Asociației „Creștem România Împreună”

În cadrul evenimentului de la Iași a avut loc și lansarea platformei www.oxigenpentruromania.ro, prin intermediul căreia ONG-urile interesate să adere la coaliție vor putea să își trimită cerearea de adeziune. În plus, site-ul va fi permanent actualizat cu informații despre evenimentele, conferințele sau calendarul instruirilor care vor avea loc în cadrul proiectului „Politici publice alternative în domeniul calității aerului”.