Conferința de lansare de la Iași a proiectului „Politici publice alternative în domeniul calității aerului”

Download PDF

Miercuri, 24 octombrie 2018, a avut loc conferința de lansare  a proiectului Politici publice alternative în domeniul calității aerului. Proiectul este finanţat de Uniunea Europeană prin Fondul Social European şi îşi propune dezvoltarea capacității ONG-urilor de a dezvolta politici publice alternative.

Evenimentul s-a bucurat de prezenţa unor reprezentanți marcanți din lumea medicală, oficialități locale și reprezentanți ai ONG-urilor partenere în proiect. Am avut puterea să depunem acest proiect pentru a putea dezvolta politici publice alternative, iar acest lucru este un exercițiu și pentru noi ca reprezentanţi ai ONG-urilor.Trebuie să ne mobilizăm ca societate civilă să concepem şi să depunem propuneri legislative într-o formă cât mai bună, astfel încât legiuitorul să ne ia în calcul, să ne considere competenți, a declarat în cadrul conferinţei de lansare doamna Mioara Gociu, manager de proiect şi preşedinte al Asociaţiei Breasla Constructorilor Ieşeni, beneficiar principal şi lider de proiect.

Proiectul este derulat în parteneriat cu patru ONG-uri din ţară: Asociația Creștem România Împreună (Brașov), Asociația  Grupul de Inițiativă în promovarea Opiniei Publice – GIPRO (Timișoara), Asociația Eco-Natura Comunității Baicoi (București) și Organizația Huțul-Eko Brodina (Suceava). Împreună și-au propus să schimbe modul în care societatea civilă se implică în formularea de politici publice alternative. “Ne-am alăturat acestui proiectavând convingerecă numai împreună putem sensibiliza toți factorii de decizie și că protecția aerului este o prioritate pentru toţi, a declarat doamna Minodora Vladu. ”Prin acest proiect încercăm să generăm un proiect de lege, care să ne permită să respirăm un aer mai bun, pentru că aerul nu este doar la Iași, doar la Timișoara sau la Brașov, ci este un drept pe care toți să îl avem, a declarat Mihai Mihu.  „La Băicoi avem o situație disperată, aerul fiind nerespirabil și oamenii neputând duce o viață normală. Ne dorim ca prin acest proiect să putem schimba ceva și să intervenim legislativ pentru ca dreptul de a respira un aer curat să fie respectat”,a declarat Sorin Manolache.

Una dintre cele mai importante activităţi în cadrul acestui proiect este lansarea campaniei “Oxigen pentru România”, care îşi propune să sensibilizeze publicul cu privire riscului generat de poluarea excesivă.

Reprezentanții mediului medical prezenţi la conferinţa de lansare a proiectului au transmis la rândul lor avertismente cu privire la riscurile asupra sănătăţii generate de poluarea aerului. “Persoanele cele mai expuse la riscuri sunt copiii şi persoanele cu patologie pulmonară preexistentă.La adolescenţi, spre exemplu, pot apărea simptome de astm. Riscurile apar încă din viaţa intrauterină, când expunerea la poluarea poate genera naștere prematură sau o greutate improprie a nou născutului”, a explicat medicul Alexandru Horaicu.

Profesorul Traian Mihăescu, medic în cadrul Spitalului  Clinicde Pneumoftiziologie Iaşi, a expus la rândul său importanţa monitorizării calităţii aerului. “Dacă suntem notificaţi cu privire la depăşiri ale limitelor normale apare o fereastră de oportunitate pentru un asmatic, putem începe tratamentul mai devreme, a explicat doctorul Mihăescu În clinica noastră numai ieri am avut trei decese din cauza unor afecțiuni pulmonare generate de fumat și de expunerea la poluare, a mai adăugat medicul.

Proiectul Politici publice alternative în domeniul calității aeruluia primit finanțare de  la Uniunea Europeană, din Fondul Social European prin Programul Operațional Capacitate Administrativă 2014-2020. Acesta a demarat în data de 20 iulie 2018, are o durată de  implementare de 16 luni și o valoare totală de 886.587,32 lei, din care 729.698,45 lei valoarea eligibilă nerambursabilă din FSE și 139.157,12 lei valoarea eligibilă nerambursabilă din bugetul național. Proiectul are codul MySMIS/codul proiectului:111890/249.