La Ploiești a fost lansat proiectul „Politici publice alternative în domeniul calității aerului”

Download PDF

Vineri, 2 noiembrie, 2018, a avut loc conferința de lansare de la Ploiești a proiectului „Politici publice alternative în domeniul calității aerului”.

Evenimentul s-a bucurat de prezența unor reprezentanți ai autorităților centrale și locale, dar și a factorilor implicați în proiect. La conferință a fost prezent și primarul municipiului Ploiești, care a vorbit despre problemele de mediu din zonă. „Pentru autoritățile publice care administrează localități mari, mai ales de peste 200.000 de locuitori, tema poluării este una importantă, pentru că aici vorbim despre mai multe surse de poluare. Fie că ne referim la transport, încălzirea pe timp de iarnă sau marea industrie – mai ales dacă vorbim despre industria petrolieră, caracteristică zonei noastre”, a declarat Adrian Florin Dobre, primarul municipiului Ploiești.

Scopul proiectului este dezvoltarea capacității ONG-urilor de a dezvolta politici publice alternative, în vederea optimizării proceselor decizionale ale administrației publice, orientate către cetățeni şi mediul de afaceri. Beneficiar și lider de proiect este Breasla Constructorilor Ieșeni, în parteneriat cu Asociația Eco-Natura Comunității Băicoi (București), Asociația Creștem România Împreună (Brașov), Asociația Grupul de Inițiativă în promovarea Opiniei Publice –GIPRO (Timișoara) și Organizația Huțul-Eko Brodina (Suceava). Împreună, și-au propus să schimbe modul în care societatea civilă se implică în formularea de politici publice alternative. „În acest moment, în România, sunt foarte multe probleme de rezolvat. Sperăm ca prin acest proiect să conturăm politici publice alternative în domeniul calității aerului cu care să ne putem mândri. Ne bazăm pe faptul că prin campania de advocacy și prin audierile publice pe care le vom organiza în mai multe orașe din țară vom realiza un proiect de lege livrabil pentru Ministerul Mediului, care să poată fi implementat în România”, a declarat doamna Mioara Gociu, președinte Asociației Breasla Constructorilor Ieșeni.

În cadrul conferinței au fost anunțate rezultatele preliminare ale unor cercetări privind monitorizarea calității aerului în județul Prahova, cu accent pe factorii poluatori din zonă și impactul asupra sănătății populației. „Obiectivul acestui proiect este de a reuși să ne strângă toți la masă, să înțelegem că ceea ce se întâmplă cu calitatea aerului ne afectează pe toți, indiferent dacă suntem oameni politici, conducători de instituții publice, dacă facem parte din mediul academic sau de afaceri sau dacă suntem simpli cetățeni. Numai prin colaborarea tuturor vom putea dezvolta o politică în domeniul calității aerului, care să asigure condiții normale de trai, dar și dezvoltarea durabilă a societății noastre”, spune Ciprian Stuparu, președintele Asociației Eco Natura Comunității Băicoi.

Proiectul are ca rezultate așteptate creșterea capacității ONG-urilor şi partenerilor sociali de a se implica în formularea şi promovarea de propuneri alternative la politicile publice iniţiate de Guvern. Printre activitățile proiectului se numără și dezvoltarea unei campanii de conștientizare a calității aerului, sub numele ”Oxigen pentru România”.

Proiectul are Codul SIPOCA 249, Cod SMIS 2014+ 111890 și a primit finanțare de  la Uniunea Europeană, din Fondul Social European prin Programul Operațional Capacitate Administrativă 2014-2020. Acesta a demarat în data de 20 iulie 2018, are o durată de  implementare de 16 luni și o valoare totală de 886.587,32 lei, din care 729.698,45 lei valoarea eligibilă nerambursabilă din FSE și 139.157,12 lei valoarea eligibilă nerambursabilă din bugetul național.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Contact

Asociația Breasla Constructorilor Ieșeni

Str. Trei Fântâni 700280, Iași, România

Telefon: 0372 752 523 / 0737.043.315

Fax: 0372.870.688

Email: office@breaslaconstructorilor.ro

Mioara Gociu, manager de proiect

 

 

 

 

Proiect cofinanțat din Fondul Social European, prin Programului Operațional Capacitate Administrativă 2014 – 2014