La Timisoara a fost lansat proiectul „Politici publice alternative in domeniul calitatii aerului”

Download PDF

Marti, 20 noiembrie, 2018, a avut loc conferința de lansare de la Timisoara a proiectului „Politici publice alternative în domeniul calității aerului”.

Scopul proiectului este dezvoltarea capacității ONG-urilor de a dezvolta politici publice alternative, în vederea optimizării proceselor decizionale ale administrației publice, orientate către cetățeni şi mediul de afaceri. Beneficiar și lider de proiect este Breasla Constructorilor Ieșeni, în parteneriat cu Asociația Eco-Natura Comunității Băicoi (București), Asociația Creștem România Împreună (Brașov), Asociația Grupul de Inițiativă în promovarea Opiniei Publice –GIPRO (Timișoara) și Organizația Huțul-Eko Brodina (Suceava). Împreună, și-au propus să schimbe modul în care societatea civilă se implică în formularea de politici publice alternative.

„Cetățenii din zona Pădurea Verde –calea Lipovei din Timișoara continuă să se confrunte cu mirosul de negru de fum provenit de la fabrica de cauciucuri Continental. Am vrea să abordăm această problemă la nivel sistemic pentru a o putea rezolva. Noi am pornit de la Oxigen pentru cartierul meu, apoi am ajuns la Oxigen pentru Timișoara. Am observat că poluarea aerului nu ne afectează numai pe noi aici. De aceea am creat o coaliție care se numește Oxigen pentru România. Vrem să identificăm cele mai bune metode de a adapta legislația să fie eficientă pentru a ne proteja la nivelul problemelor cu care ne confruntăm noi, cetățenii”, a spus Adrian Stoica, GIPRO Timișoara.

La eveniment a fost prezent si Farkas Imre, viceprimarul Timisoarei. Acesta a declarat ca „primăria este responsabilă, conform legii, de calitatea aerului. Este dată şi o lege şi noi am preluat această obligativitate. Primăria are amplasate şapte staţii care măsoară calitatea aerului. Acum dezvoltăm în zonele aglomerate, alte trei staţii. Chiar astăzi am semnat anunţul pentru amplasarea acestora. Normal ar trebui să avem şi o dezbatere publică ca să vedem ce zice lumea, unde putem să amplasăm aceste staţii fixe. Stim că şi prin Direcţia Mediu încercăm să protejăm aerul cât se poate, Timişoara se dezvoltă economic, aceasta atrage şi mari responsabilităţi, dezvoltarea poate afecta aerul. Facem totul ca aerul să fie bun şi respirabil la Timişoara”

În cadrul conferinței au fost anunțate rezultatele preliminare ale unor cercetări privind monitorizarea calității aerului în județul Timis, cu accent pe factorii poluatori din zonă și impactul asupra sănătății populației „Dacă vă confruntaţi cu infecţii pulmonare, suferiţi de astm, tuşiţi mult s-ar putea să fiţi afectat de o mare problemă despre care nu ştiţi prea mult. Este vorba de calitatea aerului”, a declarat Mioara Gociu, preşedintele clusterului Breasla Constructorilor Ieşeni.

Proiectul are ca rezultate așteptate creșterea capacității ONG-urilor şi partenerilor sociali de a se implica în formularea şi promovarea de propuneri alternative la politicile publice iniţiate de Guvern. Printre activitățile proiectului se numără și dezvoltarea unei campanii de conștientizare a calității aerului, sub numele ”Oxigen pentru România”.

Proiectul are Codul SIPOCA 249, Cod SMIS 2014+ 111890 și a primit finanțare de  la Uniunea Europeană, din Fondul Social European prin Programul Operațional Capacitate Administrativă 2014-2020. Acesta a demarat în data de 20 iulie 2018, are o durată de  implementare de 16 luni și o valoare totală de 886.587,32 lei, din care 729.698,45 lei valoarea eligibilă nerambursabilă din FSE și 139.157,12 lei valoarea eligibilă nerambursabilă din bugetul național.

 

Contact

Asociația Breasla Constructorilor Ieșeni

Str. Trei Fântâni 700280, Iași, România

Telefon: 0372 752 523 / 0754580945

Fax: 0372.870.688

Email: office@breaslaconstructorilor.ro

Mioara Gociu, manager de proiect

 

 

 

 

Proiect cofinanțat din Fondul Social European, prin Programului Operațional Capacitate Administrativă 2014 – 2014