SEMNEAZĂ PETIȚIA: Vrem Aer Curat! Vrem Oxigen pentru România!

Download PDF

Studiile recente estimează că în fiecare an în România, în medie, 27.000 de persoane mor din cauza unor boli care sunt generate sau agravate de aerul poluat. De pe harta țării dispare, practic, în fiecare an popualţia unei localităţi de mici dimensiuni, pentru că boli precum cancerul pulmonar sau infarctul miocardic lovesc tot mai des. În fiecare zi se emit noxe și otrăvuri în aerul pe care cetățenii îl respiră. Localităţile de mici dimensiuni sau cele aflate în zone aşa numite „verzi” sunt şi ele din ce în ce mai mult expuse fenomenelor asociate cu poluarea aerului.

Studiile indică ferm că poluarea aerului este direct responsabilă pentru generarea sau agravarea bolilor cronice și grave precum astmul, tulburările cardiovasculare sau chiar bolile nervoase degenerative și că afectează femeile însărcinate.

În unele zone (din ce în ce mai multe) din București, Iași sau Brașov aerul este deja irespirabil. UE ne amenință cu amenzi de sute de mii de euro pe zi, declanșând deja proceduri de infringement. Aceasta este imaginea unei Românii sumbre pe care nu o putem tolera şi, cu atât mai mult, dori pentru copii noştri.

SEMNEAZĂ PETIȚIA ONLINE!

De ce suntem în această situație? Pentru că legislația de mediu, deşi este în mare parte în acord cu legislaţia europeană, nu este completată şi de proceduri, instrumente şi resursele tehnice şi umane care să ducă la o implementare eficientă.

Plecând de la aceste nevoi reale, din dorinţa de a stimula şi ajuta autorităţile pentru a implementa eficient legislaţia de mediu, în cursul acestui an, o echipă multidisciplinară de experți a lucrat la elaborarea unei Politici Publice Alternative privind Măsurarea și Păstrarea Calității Aerului, elaborând o serie de soluții concrete, pentru ca legislația de mediu care controlează emiterea de substanţe poluante în aer de către marii poluatori şi monitorizează calitatea aerului să poată fi implementată urgent la standarde europene.

Principalele noastre propuneri vizează :
A. O mai bună măsurare calității aerului și depistarea rapidă a incidentelor de poluare a aerului cu substanţe provenind din surse de tip industrial.
Acest lucru se poate face prin:
• Transmiterea în timp real către autorităţile competente, de către agenții economici, a raportărilor privind poluanții emiși în aer.
• Asigurarea resursei umane care monitorizeze 24/24h datele primite în timp real privind poluanţii emişi în aer.
• Dotarea Gărzii Naţionale de Mediu cu laboratoare mobile de monitorizare a emisiilor şi a imisiilor.
• Definirea problemelor de mediu ca probleme de securitate naţională.

B. Conservarea calității aerului, prin întărirea capacității de intervenție a Gărzii Naţionale de Mediu
Acest lucru se poate face prin:
• Întărirea capacității de control a Gărzii Naţionale de Mediu (ex. instituția să poată dispune imediat suspendarea activității unui poluator, dacă s-au constat depășiri ale limitelor legale privind poluanţii emişi în aer)
• Nivelul sancțiunilor să fie proporționale cu poluarea generată, conform principiului „poluatorul plătește” care presupune, printre altele, eliminarea, îndepărtarea, înlăturarea efectelor poluării asupra aerului precum şi cheltuielile de depistare şi eliminare a poluării.
• Creşterea amenzilor în cazul contravenţiilor asociate cu poluarea aerului şi pentru cei care sunt răspunzători de elaborarea la timp a raportărilor privind monitorizarea poluanților emişi în aer.
• Un control mai bun si o monitorizare eficientă a zonelor sensibile şi expuse la poluare fecventă a aerului.
• Extinderea atribuţiilor şi puterii Gărzii Mediu astfel încât aceasta să poată contribui la documentarea infracţiunilor în domeniul mediului.

C. Posibilitatea ca societatea civilă să se implice în depistarea și sesizarea cazurilor de poluare
și identificarea poluatorilor
Acest lucru se poate face prin:
• Posibilitatea ca Garda de Mediu să folosească datele de la ONG-urile care dețin echipamente ce măsoară echivalent STAS.

În fiecare zi, fiecare dintre noi respiră între 15.000 și 20.000 de litri de aer. Iar acest lucru ne afectează decisiv calitatea vieții! Este dreptul nostru să respirăm un aer curat și să nu mai fim expuși poluării!

Fii o voce alături de noi în efortul de a schimba eficientiza aplicarea legislației de mediu și de a îmbunătăti calitatea aerului.

SEMNEAZĂ PETIȚIA ONLINE!

Această petiție online este inițiată  de Asociaţia Breasla Constructorilor Ieşeni, în parteneriat cu Asociația Creștem România Împreună, Grupul de Inițiativă în Promovarea Opiniei Publice – GIPRO, Asociatia Eco- Natura Comunității Băicoi si Organizația Hutul-Eko Brodina.