Soluțiile pentru îmbunătățirea calității aerului, dezbătute la Brașov

Download PDF

Miercuri, 7 noiembrie 2018, a avut loc la Brașov conferința de lansare a proiectului „Politici publice alternative în domeniul calității aerului”. La eveniment au participat reprezentanți ai autorităților locale, dar și ONG-uri care susțin cauze de mediu în zona Brașovului.

Conferința s-a concentrat pe identificarea celor mai importante probleme de mediu din Brașov, precum și pe găsirea de soluții pentru eliminarea factorilor poluatori, în condițiile în care Brașovul, în ciuda poziționării geografice avantajoase, se numără printre cele mai poluate orașe din țară. „Noi, încă din anii 2005 – 2007 am atras atenția asupra unor probleme legate de poluare și am făcut notificări către toate autoritățile publice responsabile. Prin intermediul stațiilor de monitorizare a aerului am identificat mai multe depășiri, iar cele mai frecvente sunt în ceea ce privește PM 10 și oxizii de azot”, a declarat domnul Ciprian Băncilă, director executiv APM Brașov.

O problemă pentru autorități o reprezintă în continuare lipsa stațiilor mobile de măsurare a calității aerului, care ar facilita identificarea rapidă ar unor depășiri de indicatori. Un prim pas în acest sens a fost însă făcut. „Garda de Mediu Brașov, prin Ministerul Mediului, a semnat un protocol cu Academia Forțelor Aeriene Henry Coandă și în baza acestui protocol s-a demarat un proiect privind o platformă mobilă de control și monitorizare a calității aerului. Specialiștii Academiei au foarte multe studii realizate pe calitatea aerului și o bază materială solidă, iar noi vom veni cu partea de aplicare a legii”, a declarat Mircea Paraschiv, comisar șef al Gărzii de Mediu Brașov.

Scopul proiectului este dezvoltarea capacității ONG-urilor de a dezvolta politici publice alternative, în vederea optimizării proceselor decizionale ale administrației publice, orientate către cetățeni şi mediul de afaceri. Beneficiar și lider de proiect este Breasla Constructorilor Ieșeni, în parteneriat cu Asociația Creștem România Împreună (Brașov), Asociația Eco-Natura Comunității Băicoi (București), Asociația  Grupul de Inițiativă în promovarea Opiniei Publice – GIPRO (Timișoara) și Organizația Huțul-Eko Brodina (Suceava). Împreună, și-au propus să schimbe modul în care societatea civilă se implică în formularea de politici publice alternative.

„Nu poți să schimbi o lege, fără a face conștientizare. Nu poți să faci conștientizare, fără să ai un grad de educație. Iar acest grad de educație se realizează prin eforturi în a cunoaște mai multe despre ce înseamnă poluare, un aer mai curat, un mediu mai sănătos. Cred că scopul nostru este de uni toți actorii implicați în zona problematicii de mediu și să elaborăm un proiect de lege solid, pe care să îl prezentăm autorităților”, a adeclarat Mihai Mihu, președintele Asociației Creștem România Împreună Brașov.

Proiectul are ca rezultate așteptate creșterea capacității ONG-urilor şi partenerilor sociali de a se implica în formularea şi promovarea de propuneri alternative la politicile publice iniţiate de Guvern. Printre activitățile proiectului se numără și dezvoltarea unei campanii de conștientizare a calității aerului, sub numele ”Oxigen pentru România”.

Până în acest moment au avut loc conferințe de lansare la Brașov, Iași și Ploiești. Următoarea conferință va avea loc pe 20 noiembrie, la Timișoara.

Proiectul are Codul SIPOCA 249, Cod SMIS 2014+ 111890 și a primit finanțare de  la Uniunea Europeană, din Fondul Social European prin Programul Operațional Capacitate Administrativă 2014-2020. Acesta a demarat în data de 20 iulie 2018, are o durată de  implementare de 16 luni și o valoare totală de 886.587,32 lei, din care 729.698,45 lei valoarea eligibilă nerambursabilă din FSE și 139.157,12 lei valoarea eligibilă nerambursabilă din bugetul național.