Zeci de persoane au susținut modificarea legislației de mediu la Marșul Oxigen pentru România

Download PDF

Zeci de părinți împreună cu copiii lor, activiști de mediu, bicicliști, dar și simpli cetățeni au participat astăzi la București la Marșul Oxigen pentru România. Participanții au purtat măști de gaze, veste, steaguri și pancarte cu mesaje precum „Avem soluții pentru reducerea poluării aerului în România” sau „Vrem monitorizare în timp real a poluatorilor”.

Evenimentul a avut un dublu rol: pe de o parte să tragă un semnal de alarmă asupra efectelor poluării aerului asupra sănătății, dar și să prezinte soluții de a eficientiza aplicarea legislației de mediu. Participanții la marș s-au deplasat pe traseul Biblioteca Națională – Ministerul Mediului, acolo unde a fost deja depus documentul cu soluțiile societății civile de îmbunătățire a legislației de mediu, respectiv Politica Publică Alternativă în Domeniul Măsurării și Păstrării Calității Aerului.

„Proiectul nostru a pornit dintr-o suferință a multor oameni, care s-au văzut neputincioși în fața problemei poluării aerului. Timp de un an, un grup de experți independenți a lucrat la elaborarea Politicii Publice Alternative în Domeniul Calității Aerului, document care să vină cu soluții concrete pentru ca aplicarea legislației de mediu să se realizeze la standarde europene”, a declarat într-o conferință de presă Mioara Gociu, manager de proiect și președintele Asociației Breslei Constructorilor Ieșeni.

Acest document a fot elaborat după o serie de consultări desfășurate în întreaga țară sub formă de mese rotunde, dezbateri sau audieri publice, iar la elaborarea lui și-au adus contribuția și ONG-urile partenere în cadrul acestui proiect.

„În primul rând, am semnalat că este inadmisibil ca Garda de Mediu să meargă pe teren să verifice incidentele de mediu cu pixul și hârtia în mână. Această instituție trebuie să fie dotată cu laboratoare de mobile de măsurare a calității aerului și să poată afla în timp real cine poluează”, a declarat în cadrul aceleiași conferințe de presă Ciprian Stuparu, președintele Asociației Eco-Natura Comunității Băicoi.

„Documentul cuprinde mai multe direcții de acțiune, printre care putem enumera implementarea unui sistem de monitorizare în timp real a poluanților, întărirea capacității de intervenție a Gărzii Naționale de Mediu, dotarea Gărzii Naționale de Mediu cu laboratoare mobile de monitorizare a emisiilor și imisiilor, eficientizarea sistemului sancționator, precum și întărirea sistemului de monitorizarea și măsurare a calității aerului prin utilizarea echipamentelor ce măsoară echivalent STAS operate de către societatea civilă”, a precizat Marius-Mihai Cazacu, expert implicat în elaborarea Politicii Publice Alternative în Domeniul Calității Aerului.

Cu privire la costurile economice, acestea implică investiții realizate pe de o parte de agenții economici, iar pe de altă parte de autorități. „În cazul agenților economici care au autorizație integrată de mediu, pentru transmiterea datelor în timp real privind poluanții emiși în aer către autoritățile competente, aceștia ar trebui să își achiziționeze un soft special în valoare de aproximativ 4.000 de euro. La rândul său, Garda Națională de Mediu ar trebui să implementeze la nivelul fiecărui județ un program de procesare și stocare a acestor date care costă în jur de 14.000 de euro”, a explicat avocat Dumitru Falotă, expert în cadrul proiectului.

La acestea, se adăugă achiziționarea de către fiecare comisariat județean al Gărzii Naționale de Mediu de laboratoare mobile, care au un cost de aproximativ 374.000 de euro. „La nivel național, vorbim despre un cost total de 16 milioane de euro, sumă ce poată fi atrasă inclusiv prin finanțări europene în cadrul programelor de mediu”, a adăugat Marius-Mihai Cazacu.

Marșul Oxigen pentru România face parte din proiectul „Politici publice alternative în domeniul calității aerului”, care are Codul SIPOCA 249, Cod SMIS 2014+ 111890 și a primit finanțare de la Uniunea Europeană, din Fondul Social European prin Programul Operațional Capacitate Administrativă 2014-2020. Acesta a demarat în data de 20 iulie 2018, are o durată de implementare de 16 luni și o valoare totală de 886.587,32 lei, din care 729.698,45 lei valoarea eligibilă nerambursabilă din FSE și 139.157,12 lei valoarea eligibilă nerambursabilă din bugetul național.

Beneficiarul proiectului este Asociația Breasla Constructorilor Ieșeni, în parteneriat cu Asociația Eco-Natura Comunității Băicoi (București), Asociația Creștem România Împreună (Brașov), Asociația Grupul de Inițiativă în Promovarea Opiniei Publice –GIPRO (Timișoara) și Organizația Huțul-Eko Brodina (Suceava).

În cadrul aceluiași proiect a fost creată și Coaliția pentru Aer Curat, din care fac parte zeci de ONG-uri din țară care activează în domeniul sănătății și protecției mediului.

Mai multe informații privind Politica Publică Alternativă în Domeniul Calității Aerului, puteți afla accesând documentul integral la adresa:

POLITICA PUBLICĂ ALTERNATIVĂ ÎN DOMENIUL CALITĂŢII AERULUI